Makt i uniform utdrag 2017

«Makt i Uniform. Prestisje, intriger og mot i politiet – sett fra en stor, liten by – Bergen»

Utgitt på Efrem forlag i 2017.

Fra anmeldelse i Politiforum av redaktør Ole Martin Mortvedt:

«Grundig og leseverdig dypdykk innenfor Vest politidistrikt avdeling Bergen.»

«En velskrevet og spennende dokumentar. Nok en gang kan vi si at virkeligheten overgår fantasien.»

Om boken:

Politiet nasjonalt har vært i krisemodus siden 22. juli 2011. Én by har hatt flere skandaler enn noen andre de siste årene. Vi snakker om Bergen. «Makt i uniform» snur og vender på de mange politiskandalene der og synliggjør problemer politiet nasjonalt står ovenfor nå når nærpolitireformen brettes ut over landet.

Forfatteren har latt mange komme til orde: politiledelse, påtale, varslere og politibetjenter (også anonyme), advokater, forskere og fagpersoner fra ulikt hold. Hva slags politi ønsker vi i Norge? Og hva slags ledere trengs det i en etat som politiet – som har monopol på maktbruk i fredstid? «Det sitter noe i veggene på politihuset i Bergen» [politikilde]

Vestlandets hovedstad, Norges nest største by, men med trekk av småbymentalitet – stor nok til å regjere og styre for seg selv, liten nok til at nettverk står sterkt og gjennomstrømming av ledere ikke er stor. Boken trekker tråder helt fra politivold- og boomerangsakene på 1970- og 80-tallet. Systemfeil, trekk av fryktkultur, et politi i skyttergravene når møtt med kritikk, ledere og instanser med makt som svikter.

Politiet i Bergen har et dårlig rykte. Det er fortjent – men er det også ufortjent?

Kjøp den her:

Makt i uniform